Persoonlijk contact

Johan Baggerman

035 - 54 124 66

Debbie Hofstra

035 - 54 124 66

Grafsteen schoonmaken

Oude grafstenen en grafmonumenten zijn vaak gemaakt van marmer of kalksteensoorten.  Als deze grafmonumenten lange tijd buiten liggen gaan deze verweren, de grafsteen wordt ruwer en grijzer.

Het schoonmaken van een oud grafmonument is vaak een lastige klus. Om een monument goed schoon te maken kunt u deze het beste behandelen met chloor (Glorix bleekmiddel). Goed inborstelen met chloor en ca. 30 minuten in laten trekken. Hierna met ruim water goed naspoelen. Wanneer de vervuiling niet geheel weg is, kunt u deze handeling herhalen.

Is sommige situaties is zelfs met professionele schoonmaakmiddelen de steen niet meer schoon te krijgen. Dan bestaat in veel gevallen de mogelijkheid om de grafsteen of alle onderdelen van het grafmonument op te schuren. Er wordt dan een klein laagje van de steen afgeslepen, zodat de meeste verwering weggeschuurd wordt. Dit kan ter plaatse gebeuren of bij ons in de werkplaats. Hiervoor zullen wij het grafmonument dan tijdelijk moeten verwijderen van de begraafplaats.

Vraagt u hiervoor een vrijblijvende offerte aan?

Het schoonmaken van een grafsteen van natuursteen

Een grafsteen van gepolijst graniet kan het beste worden schoongemaakt met schoon lauw water en een zachte spons of doekje. Gebruik absoluut geen schuurspons om krassen in het gepolijste graniet te voorkomen. In het geval van ruw gehakt of bewerkt natuursteen kunt u een klein beetje groene zeep of een ander niet bijtend schuurmiddel gebruiken. In dit geval kunt wel het beste een schuurspons gebruiken voor het grafsteen reinigen. Pas dit echter niet toe in of op de grafsteen letters.

 

Wij raden u sterk af bijtende producten zoals Andy of schurende producten zoals Cif of middeltjes als autowas die een mooie glans zouden kunnen geven te gebruiken, aangezien deze producten het natuursteen kunnen aantasten. De grafsteen kan hierdoor lelijke vlekken of kringen krijgen na het reinigen van de grafsteen.

 

Een oude grafsteen schoonmaken dat gemaakt is van Belgisch Hardsteen of wit marmer

Als een oude grafsteen al behoorlijk verweerd is, dan geeft schoonmaken met groene zeep geen goed resultaat. Een oude grafsteen schoonmaken van Belgisch Hardsteen (zoals bovenstaande foto) of van wit marmer (linker foto) kan het beste worden gedaan met pure chloor. Belangrijk is om de steen eerst goed voor te spoelen met water en daarna met een zachte borstel het gehele grafmonument gelijkmatig in de pure chloor te zetten. Na 20 minuten spoelt u het oude grafmonument af. Is de grafsteen nog niet schoon? Herhaal dan de behandeling, maar laat de chloor nu één hele dag intrekken. Dit is de beste manier voor een oude grafsteen schoonmaken. 

 

Grafsteen letters opnieuw schilderen 

Als een grafsteen gezandstraalde letters of ingegraveerde letters heeft, dan is het mogelijk om zelf de grafsteen letters bij te bewerken of nieuw op in te schilderen. U kunt hiervoor het beste Sikkens Rubbol XD verf gebruiken. Deze verf is geschikt voor buiten en is van goede kwaliteit. Het is wel belangrijk dat u een vast hand heeft met het inschilderen van grafsteen letters en niet buiten de lijnen gaat.   

Onderhoudsabonnement jaarlijks onderhoud

U kunt bij ons ook een onderhoudsabonnement afsluiten. Wij zullen dan jaarlijks het gehele grafmonument inspecteren en waar nodig onderhouden en herstellen.

De volgende werkzaamheden zitten in ons complete onderhoudspakket;
 

  • Gehele grafmonument grondig reinigen
  • Inscriptie (de letters)indien nodig opnieuw lakken 
  • Indien de vulling van grind / split niet te reinigen is, deze geheel vervangen
  • Voegwerk controleren en waar nodig opnieuw voegen
  • Losse onderdelen van de grafsteen vastzetten
  • Indien het grafmonument verzakt is, deze ophalen en waterpas stellen

Een onderhoudscontract is maatwerk Vraagt u gerust een offerte bij ons aan. Vanaf € 65,00 per jaar kunnen wij uw grafmonument al onderhouden!

 

 

>Grafsteen schoonmaken

Bekijk onze toonzaal in 3D

Laat u terugbellen

Nu even geen tijd? Laat uw gegevens achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op:

 

Afspraak maken

U kunt eenvoudig online een afspraak maken. U bent van harte welkom in onze toonzaal. De koffie staat voor u klaar.

Afspraak maken

Brochure aanvragen

Bent u op zoek naar inspiratie? Vraag eenvoudig online onze brochure aan vol mooie ideeën.

Brochure aanvragen
Baarnsche Steenhouwerij Kreuning