Zuiderhof begraafplaats Hilversum

Zuiderhof begraafplaats te Hilversum

De Zuiderhof is ontworpen door bureau W.M. Dudok en aangelegd/gebouwd in de periode 1958-1964. Het is één van de laatste ontwerpen van Dudok en ligt aan de zuidelijke rand van de bebouwde kom van Hilversum, tegen de Hoorneboegse Heide.

De begraafplaats is ruim opgezet. Het ontwerp is sober en de aula en toegang zijn in stemmig wit en blauw gehouden. De entree bestaat uit een ruim betegeld voorplein met links een waterpartij. De aula met de galerij omsluit het voorplein. De overkapping hiervan, met blauw geschilderde plafonds, rust op zuilen.

Tijdens de restauratie in 1995-1997 zijn in de wanden van de galerij doorgangen gemaakt. Zo is het mogelijk rechtstreeks, vanaf het voorplein, de begraafplaats op te lopen. Dudok hield bij zijn ontwerp van de Zuiderhof reeds rekening met crematie en vormen van as bestemming. Hij ontwierp en realiseerde zowel een columbarium (urnenmuur) als het asverstrooiingsveld.

In 2004 zijn nieuwe velden op de begraafplaats Zuiderhof ingericht. Hierdoor is er voor de komende twintig jaar op de Zuiderhof voldoende ruimte voor graven en as-bestemmingen.

In september 2016 is het nieuwe crematorium Hilversum in gebruik genomen.

 

Meer informatie en regelgeving

Onderhoudsbijdrage en onderhoud van de graven

1. Iedere rechthebbende betaalt onderhoudsbijdrage in de algemene kosten van de begraafplaats (beplanting; paden e.d.) Dit algemeen onderhoudsrecht wordt elk jaar geheven, tegelijk met de gemeentelijke belastingsaanslag. Er bestaat een mogelijkheid dit onderhoudsrecht, voor de duur van het recht op het graf, af te kopen. Neemt u hiervoor contact op met de begraafplaats administratie. 

2. Een rechthebbende is verplicht het graf en de daarop geplaatste gedenksteen te onderhouden. Speciaal hiervoor zijn er enkele waterkranen geplaatst en zijn er gieters aanwezig. Het schoonhouden van het graf kan ook aan de gemeente worden overgedragen. Hiervoor geldt een jaarlijks tarief, het zogenaamde bijzonder onderhoudsrecht. Ook dit onderhoudsrecht is voor de resterende duur van het recht op het graf af te kopen.
Neemt u hiervoor contact op met de begraafplaats administratie 

3. Het algemeen én bijzonder onderhoudsrecht (zie 1 en 2) kunnen ook voor de duur van 10, 20 en/of 30 jaar worden afgekocht (afhankelijk van de duur van het grafrecht). Afkoop van alléén het algemeen onderhoudsrecht is niet mogelijk.

Voorwerpen en beplanting op een graf

1. Niet in alle gevallen is het noodzakelijk een vergunning aan te vragen voor het plaatsen van een gedenksteen. De steenhouwerijen zijn op de hoogte van de voorwaarden hierover..

2. Beplanting op een eigen graf is toegestaan. Voorwaarden hiervoor zijn dat deze binnen bepaalde afmetingen blijft en er geen bezwaren bestaan tegen de aard van de beplanting. U kunt hierover dan ook het beste even contact opnemen met de opzichter van de begraafplaats. Indien de aangebrachte beplanting niet voldoet aan zojuist genoemde voorwaarden, dan is de gemeente bevoegd deze zonder voorafgaande waarschuwing te verwijderen.

3. Het is toegestaan om losse bloemen, kransen e.d. op het graf te leggen. De gemeente is bevoegd deze te verwijderen, wanneer deze zijn verwelkt. Wilt u dat deze al eerder verwijderd worden? Neem dan contact op met de opzichter van de begraafplaats. Ook kunstbloemen zijn toegestaan. Voorwaarde hiervoor is dat deze in goede staat verkeren, aanvaardbare kleuren hebben en ordelijk zijn gerangschikt. Indien dat niet het geval is, zal de opzichter u (schriftelijk) verzoeken deze te verwijderen. Als u daar geen gehoor aangeeft is de gemeente bevoegd de kunstbloemen te verwijderen.

4. Het is niet toegestaan voorwerpen of beplantingen naast of achter de graven te plaatsen. Deze zullen van gemeentewege worden verwijderd.

5. De gemeente is niet aansprakelijk voor de voorwerpen of beplantingen die zich op of bij de graven bevinden. Evenmin voor schade daaraan, door welke oorzaak ook ontstaan.

Zuiderhof begraafplaats Hilversum

Adresgegevens

Zuiderhof begraafplaats Hilversum
Kolhornseweg 13
1213 RS NL Hilversum

Administratie : (035) 6 210 960
Dudokpark 1, Postbus 9900, 1201 GM Hilversum

Zuiderhof begraafplaats Hilversum

Openingstijden

Maandag 08.00 tot 17.00
Dinsdag 08.00 tot 17.00
Woensdag 08.00 tot 17.00
Donderdag 08.00 tot 17.00
Vrijdag 08.00 tot 17.00
Zaterdag 11.00 tot 17.00
Zondag 11.00 tot 17.00
Terug

>>Zuiderhof begraafplaats Hilversum

Monumenten voor deze begraafplaats

cat003
cat003
cat042
cat042

Persoonlijk contact

Johan Baggerman

035 - 54 124 66

Debbie Hofstra

035 - 54 124 66

Laat u terugbellen

Nu even geen tijd? Laat uw gegevens achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op:

 

Afspraak maken

U kunt eenvoudig online een afspraak maken. U bent van harte welkom in onze toonzaal. De koffie staat voor u klaar.

Afspraak maken

Brochure aanvragen

Bent u op zoek naar inspiratie? Vraag eenvoudig online onze brochure aan vol mooie ideeën.

Brochure aanvragen
Baarnsche Steenhouwerij Kreuning